Wat moet je weten over de verkiezingen op zondag 13 juni?

Op zondag 13 oktober trekken we voor de tweede keer dit jaar naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen.

Waarom gaan stemmen?

Het lokaal bestuur staat dicht bij de burger. Heel wat beslissingen die door het lokaal bestuur worden genomen, hebben een directe impact op jou als inwoner. Lokale partijen en hun mandatarissen geven zo mee vorm aan het dagelijkse leven.

Door je stem uit te brengen, maak je duidelijk welke partij volgens jou een beleid wil voeren waar jij akkoord mee gaat. Via jouw stem heb je invloed op de vorming van het lokaal bestuur, het beleid en wat dit voor jou betekent.

Wie mag gaan stemmen?

Iedereen die

  • de Belgische nationaliteit heeft op de dag waarop de kiezerslijsten worden afgesloten;
  • ingeschreven is in het Belgisch bevolkingsregister van een Belgische gemeente op de dag waarop de kiezerslijsten worden afgesloten;
  • tenminste 18 jaar oud is op de dag van de verkiezingen
  • niet door een rechter ontzet is uit het stemrecht op de dag van de verkiezingen.

Registratie stemrecht niet-Belgen

Niet-Belgische inwoners kunnen stemmen voor de lokale verkiezingen, niet voor de provinciale verkiezingen.

Niet-Belgische burgers moeten zicht registeren als kiezer en dit vóór 1 augustus 2024 via de website van Vlaanderen.

Na de registratie gaan de gemeenten na of de niet-Belgische burgers voldoen aan de specifieke kiesvoorwaarden.

Wanneer krijg ik een uitnodigingsbrief?

Voor de lokale en provinciale verkiezingen heb je een stemrecht (geen stemplicht). Je bent dus niet verplicht om te gaan stemmen, daarom ontvang je ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen een uitnodigingsbrief in plaats van een oproepingsbrief.

Als inwoner van Sint-Laureins krijg je de uitnodigingsbrief per post maar ook digitaal via Mijn Burgerprofiel

Wat als ik hem niet ontvangen heb?

Dan kan je op zondag 9 juni van 8 uur tot 14 uur terecht bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis om een duplicaat af te halen.

Je kan ook de digitale versie via Mijn Burgerprofiel voorleggen. Je kan hem printen of digitaal op het scherm van je smartphone tonen in het stembureau. Je krijgt nadien dan geen stempel om aan te tonen dat je gestemd hebt, maar het stembureau duidt op de aanstiplijst wel aan dat je gestemd hebt. 

Opgelet: als je met een volmacht stemt voor iemand anders, moet je de papieren uitnodigingsbrief van zowel de volmachtgever als de volmachtkrijger voorleggen!

Waar stem je?

Op je uitnodigingsbrief staat de locatie van jouw stembureau. Elke deelgemeente in Sint-Laureins beschikt over een stembureau:

  • sporthal Sint-Laureins
  • sporthal Watervliet
  • CC De Meet in Sint-Jan-in-Eremo
  • Parochiezaal Waterland-Oudeman
  • Parochiezaal Sint-Margriete

Hoe laat moet je gaan stemmen?

Je kan stemmen tussen 8 uur en 14 uur. Op jouw uitnodigingsbrief staat er een richtuur, gelieve jou hier zoveel mogelijk aan te houden om (lange) wachtrijen te vermijden.

Stem ik op papier of digitaal?

In groot Sint-Laureins wordt er op papier gestemd.

Ik kan niet gaan stemmen, wat nu?

Je bent niet verplicht om een volmacht te geven als je, om eender welke reden, niet naar het stemlokaal kan gaan om te stemmen. Je bent niet verplicht om attesten of bewijsstukken in te dienen als je niet gaat stemmen en je hoeft geen volmacht te geven.

Volmacht

Wil je graag stemmen maar kan je niet zelf naar het stemlokaal om één van onderstaande redenen? Dan kan je een volmacht geven aan een andere kiezer (=volmachtkrijger), samen met een bijhorend attest.

Opgelet: de volmachtkrijger mag slechts 1 volmacht aanvaarden. Wie met een volmacht stemt, moet eerst zelf gaan stemmen voor je kan gaan stemmen als volmachtkrijger.

Er zijn twee documenten nodig om een  volmacht te geven:

  • Het volmachtformulier A95 waarmee de volmachtgever een volmacht geeft aan de volmachtkrijger. Beide personen moeten het volmachtformulier ondertekenen. Dit formulier kan je onderaan deze pagina downloaden of is verkrijgbaar tijdens de openingsuren bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis.
  • Een attest dat bewijst dat je als volmachtgever niet zelf naar het stemlokaal kan gaan.

Hoe stem ik geldig?

  • Je kan een voorkeurstem uitbrengen op 1 of meer kandidaten van eenzelfde lijst. In dat geval kleur je het stemvakje naast de naam van die kandidaat of kandidaten rood
  • Je kan een lijststem uitbrengen op 1 lijst als je geen voorkeurstem wil uitbrengen op 1 of meer kandidaten van die lijst. In dat geval kleur je het stemvakje onder de lijstnaam rood.
  • Je kan ook blanco stemmen. Je stem wordt dan niet meegeteld bij de vaststelling van de verkiezingsuitslag.

Als je tegelijk een lijststem uitbrengt en 1 of meer voorkeurstemmen aan kandidaten van diezelfde lijst, tellen alleen de voorkeurstemmen mee.

Wanneer is mijn stem ongeldig? 

  • Als je voorkeurstemmen voor kandidaten op verschillende lijsten uitbrengt.
  • Als je meer dan 1 lijststem uitbrengt.
  • Als je een lijststem uitbrengt samen met een voorkeurstem voor één of meerdere kandidaten van één of meerdere lijsten.
  • Stembiljetten waarvan de vorm en de afmetingen veranderd zijn, die binnenin een voorwerp bevatten of die herkenbaar gemaakt zijn door er een teken, een tekst of een doorhaling.
  • Alle andere stembiljetten dan die welke volgens de regelgeving mogen worden gebruikt.

Wat als ik mij vergist heb?

Heb je een fout gemaakt? Verlaat je stemhokje en geef het stembiljet aan de voorzitter van jouw stembureau. Je ontvangt een nieuwe stembiljet en het foutieve wordt onmiddellijk vernietigd. 

Nieuw: kandidaat met meeste naamstemmen van de grootste fractie van de coalitie wordt benoemd als burgemeester

Deze regel is er gekomen om de betrokkenheid en stemgewicht van kiezer te vergroten en dus ook impact van kiezer op lokaal beleid. De verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie, wordt de burgemeester. Wil die persoon de ambt niet opnemen, dan gaat het naar degene met de tweede meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie.

Gepubliceerd op woensdag 10 jul 2024 om 15:38